Nočné búrky zdvihli hladiny tokov v Česku, nezvestná je jedna osoba

10.06.2013 Celý región

Praha 10. júna (TASR) - Rozsiahly pás silných búrok v nedeľu popoludní a v noci nadnes postúpil cez Česku republiku na severovýchod. Spôsobili lokálne záplavy a niektoré toky krátkodobo dosiahli miestami až na tretí stupeň povodňovej aktivity, uviedli stránky Lidovky.cz a Novinky.cz.

Týkalo sa to okolo polnoci napríklad juhočeských riek Lužnica a Nežárka, ktoré však dnes ráno opäť klesli na druhý stupeň, informoval Český hydrometeorologický ústav. Tretí stupeň povodňovej aktivity platil ráno v Juhočeskom kraji iba v Českom Krumlove na Vltave.

Hladina Labe v Mělníku po 03.00 h klesla pod najvyšší povodňový stupeň a ďalej pomaly klesá. Tretí stupeň naďalej platí v Ústí nad Labem a Děčíne. Labe v Mělníku kulminovala minulý týždeň v utorok večer, keď jeho hladina presiahla výšku deviatich metrov.

V Mladej Boleslavi sa v nedeľu okolo 19.30 h po búrke zosunul oporný múr pri dome v Pražskej ulici. Nikto neutrpel zranenia, ale narušila sa statika domu, takže osem obyvateľov ho muselo opustiť.

Na Klatovsku pátrajú hasiči po mladíkovi, ktorý v noci zrejme spadol do rieky Otava. Mladík bol podľa informácií Rádiožurnálu Českého rozhlasu kempoval so známymi pri rieke.

Českom postupuje pás výdatných búrok, opäť dvíha hladiny vodných tokov

Rozsiahly pás silných búrok začal v nedeľu popoludní postupovať cez Česku republiku. Hasiči vyrazili k stovkám prípadov. Dážď má ustávať až počas utorka, uviedli portály iDNES.cz a Novinky.cz.

Český hydrometeorologický ústav vydal v nedeľu varovanie pred rýchlym vzostupom hladín riek a ich návrat miestami až na tretí stupeň povodňovej aktivity.

Na niekoľkých miestach prudké dažde spôsobili lokálne záplavy. Búrka, ktorá sa v nedeľu v podvečer prehnala nad Prahou, zatopila pivnice a garáže a lámala stromy. Z niektorých kanálov sa stali gejzíry. Búrka trvala len približne hodinu, ale bola veľmi silná.

Voda okrem iného vytopila kino Atlas na Sokolovskej ulici a v Radotíne vnikla do motorestu U Vodáka. Zastupujúci primátor Tomáš Hudeček po rokovaní krízového štábu uviedol, že nechal uzavrieť Těšnovský tunel.

Hoci prietok Vltavy v Prahe klesol a momentálne sa pohybuje na úrovni okolo 1000 metrov kubických za sekundu, Hudeček kvôli aktuálnym predpovediam zatiaľ nechce odvolať stav ohrozenia, pretože hrozí rozvodnenie Berounky a malých tokov.

Už krátko popoludní sa intenzívne búrky objavili v okresoch Prachatice a Strakonice. Prívalové dažde spôsobili komplikácie v automobilovej aj železničnej doprave. Kvôli búrke dočasne uzavreli Mariánsky most v Ústí nad Labem a na Moste Edvarda Beneša dopravu riadia policajti. Obidva mosty pritom len niekoľko hodín predtým otvorili po tom, čo to umožnil pokles hladiny Labe.

Popoludní búrky zasiahli aj juh Plzenského kraja a Chebsko. Neskôr sa presunuli na sever, väčšie škody zatiaľ nespôsobili. Búrky po 17. hodine dorazili do stredných Čiech, kde spôsobili lokálne záplavy.

Najviac majú po búrkach stúpnuť toky v povodí Berounky, Otavy, hornej Vltavy a jej prítokov. Tam meteorológovia predpokladajú prekročenie druhých i tretích stupňov povodňovej aktivity. Zvýšiť sa majú tiež hladiny riek na horách na severe Čiech i Moravy, kde majú prekročiť prvý stupeň povodňovej aktivity.
 

Vyberte región